Tässä artikkelissa listataan merkittäviä animaatioteoksia, joihin animaatiosta kiinnostuneiden olisi hyvä perehtyä vähintään yleissivistävässä mielessä.

Lumikki ja seitsemän kääpiötä (1937), englanniksi Snow White and the Seven Dwarfs

Disneyn Lumikki ja seitsemän kääpiötä -elokuvaa pidetään usein ensimmäisenä täyspitkänä käsinpiirrettynä animaatioelokuvana. Se menestyi aikanaan erinomaisesti sekä katsojien että kriitikoiden keskuudessa ja aloitti Disneyn menestyksekkään  Walt Disney Animated Classics -sarjan.

Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? (1988) englanniksi Who Framed Roger Rabbit

Elokuva sekoitti elävää videokuvaa ja animaatiota ennenäkemättömällä tavalla. Se menestyi hyvin ja voitti mm. neljä Oscar-palkintoa.

Leijonakuningas (1994), englanniksi The Lion King

Leijonakuningas on saanut IMDB:n parhaiden elokuvien listalla sijan 50. Se on Disneyn vuonna 1994 julkaisema menestysteos, jossa leijonat taistelevat kuninkuudesta yhteisössään.

Toy Story -leluelämää (1995), englanniksi Toy Story

Pixarin Toy Storya pidetään ensimmäisenä täysin tietokoneella animoituna täyspitkänä elokuvana.

Henkien kätkemä (2001), englanniksi Spirited Away

Henkien Kätkemä on IMDB:n elokuvalistalla tällä hetkellä parhaiten sijoittunut animaatioelokuva. Sen sijoitus oli artikkelin kirjoitushetkellä (15.7.2016) 29. Sen on ohjannut ja kirjoittanut kuuluisa Hayao Miyazaki ja julkaissut japanilainen Studio Ghibli, joka on yksi maailman arvostetuimmista animaatiostudioista.

 

Keskeisiä animaatioelokuvia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *